Topstukken en koopjes bij grote veiling Klaaswaal – AD Hoeksche Waard

2 oktober 2018

Het familiebedrijf van Johan de Ruiter trekt het land in op zoek naar bijzondere spullen. In Klaaswaal worden volgende week 4000 stuks geveild.

 

Eigenlijk timmert Veilinghuis De Ruiter nog maar vier jaar aan de weg. Maar het familiebedrijf heeft snel zijn draai gevonden en presenteert zich alsof het al tijden meegaat. Volgende week (10, 11 en 12 oktober) is er weer een grote halfjaarlijkse veiling in Klaaswaal in de Hoeksche Waard, die vele honderden belangstellenden trekt. Een internationale veiling ook, want vanuit zestig landen wordt online meegekeken en geboden.

“De waarde van munten boven de 10.000 euro vertoont op lange termijn een stijgende lijn”

Een van de meest in het oog springende items is een zinken munt van 2,5 cent uit 1942. Vanwege gebrek aan koper werd in de oorlog het goedkopere zink gebruikt om munten te slaan. Na de oorlog werden veruit de meeste weer omgesmolten, wat het exemplaar zeer zeldzaam maakt. Het inzetbedrag is daarom maar liefst 16.000 euro. Ooit is een soortgelijke munt voor ruim 18.000 euro verkocht. ,,Je hebt verzamelaars die hun muntencollectie compleet willen hebben. Maar veel mensen zien het als een belegging. De waarde van munten boven de 10.000 euro vertoont op lange termijn een stijgende lijn”, zegt directeur Johan de Ruiter.

Ook leuk: een eerste druk van de strip Rikki en Wiske uit 1946, de voorganger van Suske en Wiske. Een ander exemplaar ging op een veiling voor ruim 9000 euro van de hand. ,,Zeker in BelgiĆ« en Frankrijk zijn er veel stripverzamelaars. Een originele tekening van Kuifje heeft ooit eens meer dan een miljoen euro opgeleverd. Al zal dat deze keer niet gebeuren hoor”, zegt De Ruiter.

Goudwisselkantoor

Grondlegger Jaap de Ruiter begon ooit in het dorp met een verzamelaarskantoor voor goud, zilver, antieke munten en bankbiljetten. Dat bedrijf, Goudwisselkantoor, is onder leiding van de vijf zonen uitgegroeid tot een landelijk bekend bedrijf met tachtig locaties. Nu is het ook een taxatiekantoor. Een gat in de markt, zegt De Ruiter. ,,Dan hoef je met je Mesdag niet helemaal naar Amsterdam. Bovendien richten grote veilinghuizen zich vooral op het topsegment. Wij doen ook de subtop. Dat betekent dat op onze veiling ook veel mooie antieke meubels voor een koopje zijn te bemachtigen.”

Bron: AD Hoeksche Waard – Antti Liukku
https://www.ad.nl/hoeksche-waard/topstukken-en-koopjes-bij-grote-veiling-klaaswaal~a430bb20/
https://www.ad.nl/video/kanalen/rotterdams-dagblad~c434/series/korte-reportage~s1048/veilinghuis-de-ruiter-veilt-speciale-spullen~p51803
Videobeeld: AD
Fotografie: Qphoto


Terug naar het overzicht