Leon De Ruiter: ‘Ik zou graag nog eens een Rembrandt veilen’

12 april 2019

Check je Marktplaats elke dag en loop je de deur van vintagewinkels wel plat, maar heb je nog nooit bij Veilinghuis De Ruiter gekeken? Zonde. Dit Klaaswaalse veilinghuis veilt namelijk echt niet alleen maar topstukken van duizenden euro’s, maar ook heel betaalbare kunst, antiek, sieraden en collectors items. Leon de Ruiter is één van de vijf broers van dit familiebedrijf en hij neemt ons mee voor een kijkje achter de schermen.

Goed; de Rolex waar in de Vietnamoorlog nog mee gevochten is, het bijzondere Chinees porselein en een antieke broche met drie karaat diamant trekken de meeste aandacht. Daar mag je je portemonnee voor trekken. Maar als je er van houdt om te speuren naar een bijzonder schilderijtje voor in huis, blij wordt van een oud sieraad of gewoon graag een set porseleinen KLM-huisjes in je vensterbank wilt hebben zonder daar zes business class vluchten voor te boeken, dan kun je óók gewoon bij het Veilinghuis terecht.

Hoog ‘Tussen Kunst en Kitsch’ gehalte

Leon: “We trekken mensen uit binnen- en buitenland, maar op onze Veilingdagen zien we graag wat meer Hoeksche Waarders. We willen er voor iedereen zijn. Twee keer per jaar hebben we veilingdagen. We veilen dan zo’n 4000 kavels, zoals dat heet. En dat wisselt van heel unieke en waardevolle objecten, tot items die beginnen bij vijf of tien euro. De meeste objecten komen binnen via onze taxatiedagen; die hebben een hoog ‘Tussen Kunst en Kitsch’ gehalte. Schilderijen, bijouterie, antiek, munten en bankbiljetten: tijdens de kijkdagen zie je pas echt hoeveel er is.”

Straal voorbij lopen

Wij krijgen een tour door het pand, dat misschien wel het best beveiligde pand van Klaaswaal is, als de veilingdagen in maart net achter de rug zijn. De volgende staan gepland in oktober. Achter de schermen zijn de medewerkers van het Veilinghuis nog druk bezig om de koop af te handelen en items te versturen. “Er staat nu nog wel het een en ander, maar het was een stuk voller hier,” zegt Leon. In een van de vitrines wijst hij een klein beeldje aan, een Chinese wijsgeer van jade. Het is niet groter dan 15 centimeter. Wij zouden er straal aan voorbij gaan als we dit tegenkwamen op een rommelmarkt, maar Leon niet. “Ik zou het er gelijk uitpikken. Het is echt een bijzonder stuk. Het is voor zesduizend euro geveild.”

Waardevol

In de opslagruimte laat hij een Christiaan van der Klaauw stoelklok zien die zeven melodieën kan spelen en waarvan er maar 200 van gemaakt zijn. “Gekocht door een liefhebber die al een aantal van zulke klokken aan de muur heeft. Maar de meeste mensen kopen iets omdat ze het leuk vinden, niet omdat het waarde heeft.”

Als je nu denkt, oh ik heb ook nog wel spullen op zolder staan, dan kun je best een keer langs Klaaswaal. “Maar we veilen niet alles wat ons aangeboden wordt. Het moet wel waarde hebben. Kwaliteit is voor ons heel belangrijk en daar willen we steeds strenger op letten. Bij mijn broers en mij is dat er met de paplepel ingegoten. Ik leerde het kopen en verkopen van mijn oma op de rommelmarkt.” Er gingen al heel wat bijzondere stukken door zijn handen, maar wat Leon echt nog eens hoopt te mogen veilen? Zonder twijfel antwoordt hij: “Een Rembrandt. Dat is de ultieme droom.”

Eenmaal, andermaal…

Tijdens de veilingdagen is Leon een van de veilingmeesters. Leon: “Dan moet je heel snel kunnen handelen. Snel kunnen rekenen, in één oogopslag zien of iemand biedt. Dat doen kopers soms op de meest subtiele manieren. En behalve de kopers in de zaal, hebben we ook nog telefonische én online bieders. Online veilingen zijn in opkomst en het is natuurlijk makkelijk dat je niet helemaal naar een veilinghuis hoeft. Maar wij willen het bieden vanuit de zaal altijd blijven doen. Het is echt een beleving. Heel leuk om eens mee te maken, dus ik zou zeggen: kom eens langs in oktober.”

Indebuurt Hoeksche Waard tekst en beeld Rosanne Buitendijk

Geplaatst op 12 april 2019.

Lees dit artikel op de website van Indebuurt Hoeksche Waard.


Terug naar het overzicht