13 februari 2019 Veilinghuis De Ruiter

Deze unieke schotel bemachtigen?

 

BULL’S EYE

Taurreau dans l’arene

Het is 1946 als Pablo Picasso een jaarlijkse pottenbakkerstentoonstelling bezoekt. Samen met een vriend reist hij naar Vallauris in Zuid-Frankrijk, om het tentoongestelde keramiek te bewonderen. Picasso is zeer onder de indruk van het vakmanschap van de keramisten. Vooral de kraam van Madoura Pottery Studio heeft zijn interesse. Picasso is zo enthousiast dat hij vraagt of hij voorgesteld kan worden aan de eigenaars. Het volgende moment staat Picasso met zijn voeten in de klei, om in de werkplaats van Suzanne en Georges Ramié drie items te vervaardigen.

“Een goede ziel weet van stenen brood te maken. Dat geldt zeker voor Picasso.”

Een goede ziel weet van stenen brood te maken. Dat geldt zeker voor Picasso. Het verhaal gaat dat hij na een jaar terugkomt om zijn drie gebakjes te bewonderen. De kwaliteit is zo overtuigend, dat hij vraagt of hij vaker van de workshop gebruik mag maken. De eigenaars stemmen daarmee in. Picasso krijgt een eigen afdeling in de studio en mag van alle gereedschappen en materialen gebruikmaken. Dit mondt uit in een 25-jaar durende samenwerking, waarin hij een breed scala aan items ontwerpt. In ruil daarvoor maakt en verkoopt het duo Suzanne en Georges zijn keramiek. Inmiddels gaan zijn ‘aarden kunstwerken’ als zoete broodjes over te toonbank.

Serieuze ontdekking

Wij kennen de kunstwerken van Picasso als de Pablo Picasso Ceramics, de Picasso Madoura Ceramics of eenvoudigweg de Picasso Pottery. Aanvankelijk was het pottenbakken voor Picasso slechts een nevenactiviteit. Uiteraard werkte hij met grote aandacht en met respect voor de materialen. Maar hij zag het vooral als afleiding van de druk van het artiestenbestaan. Al doende ontdekte hij de veelzijdigheid en de brede toepassingsmogelijkheden van aardewerk. Meer en meer begon hij het als serieuze uiting van zijn artisticiteit te beschouwen. Met prachtige collecties als gevolg.

Stier in de arena

Succes werkt als een rode lap op een stier. Waar zijn pottenbakkersarbeid in het begin niet direct serieus werd genomen, is het nu wereldwijd bekend. Picasso’s werk is de belichaming van een grote geest: een combinatie van briljante techniek en intrigerende thematiek. Dit is terug te zien in de plate die wij in onze collectie hebben. Taurreau dans l’arene, d’apres Picasso en Madoura. Picasso: een klinkende naam met welverdiende faam.

 

Schotel naar Picasso

 

 

 

Naar Pablo Picasso (1881-1973)
Taurreau dans l’arene (A.R. 80)
Gestempeld: d’apres Picasso en Madoura
Inzetbedrag: € 1000,-