Eenmaal, andermaal? Cent van 16.000 euro blijft onverkocht – AD Hoeksche Waard

15 oktober 2018

16.000 euro, wie biedt? Het bleef gistermiddag opvallend stil in de zaal van veilinghuis De Ruiter tijdens de halfjaarlijkse veiling in Klaaswaal. Ook online werd er niet op de zinken munt van 2,5 cent uit 1942 geboden.

Voorafgaand aan de veiling hoopte veilingmeester Johan de Ruiter dat de in het oog springende cent wel richting de 20.000 euro zou gaan. Maar na het meermaals herhalen van het grote bedrag was er niemand die het bijzonder waardevolle stuk metaal wilde hebben. Niet in de zaal en ook niet in de zestig landen van waaruit online werd geboden.

“Dat is het spel van de veiling. Waar de waarde van een voorwerp heen gaat, weet niemand van tevoren.”

Natuurlijk is dat jammer, vindt Frank Raaphorst van het veilinghuis. ,,Maar dat is het spel van de veiling. Waar de waarde van een voorwerp heen gaat, weet niemand van tevoren.” Hij denkt dat het bedrag misschien te hoog was ingezet. Toch houdt hij hoop. ,,Er kan altijd iemand nabellen.”

 

Amerikaanse verzamelaar

Hoewel de cent waarschijnlijk een van de zeldzaamste zinken munten wereldwijd is, liet ook munten- en penningenkenner Evert Philippeau zich niet tot de koop verleiden. Wel was hij geïnteresseerd in een gouden West-Friese provinciemunt. De inlegprijs van het sierlijke item was 7.000 euro. Na het opbieden werd hij voor 7.200 euro gekocht door een Amerikaanse verzamelaar, die een Nederlandse afgevaardigde naar Klaaswaal had gestuurd.

Ook een klein maar waardevol schilderij van de Nederlandse schilder Hendrik Willem Mesdag (inzetprijs: 4.000 euro) ging gisteren voor het opvallende hoge bedrag van 10.000 euro de deur uit.

 

Bron: AD Hoeksche Waard – Nikki Catlender
https://www.ad.nl/hoeksche-waard/eenmaal-andermaal-cent-van-16-000-euro-blijft-onverkocht~a95ae251/
Fotografie: Qphoto


Terug naar het overzicht